Страници

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Салатка с рукола

По няколко стръка зелена салата, рукола, пресен лук, цветове от тиквичка, серене, червена боровинка. Заливаме с дресинг от оцет, олио, захар, сол, щипка черен пипер/по желание/.
Благодаря на Нина за домашната рукола!
Идеята за червена боровинка в зелените салати си "щипнах" от Весела и честичко си я прилагаме. 


сряда, 24 юни 2015 г.

Кугел

Или тиквички по еврейски. С тази рецепта се върнах от гостуване при скъпи приятели в град Мездра.
Продуктите: 2 тиквички, 2 моркова, 3 картофа, 2-3 главички пресен лук, копър, 3 яйца, 2-3 лъжици вода, олио, около 200 гр. кашкавал.
Зеленчуците се настъргват и всичко се смесва и пече на 200 гр. до готовност.

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Свински врат от каменната ера :)

Свинско вратно филе, 50 гр. масло, 1/2 л. сметана, 1 морков, 2 стръка пресен лук, босилек, розмарин, мащерка, дафинов лист, 1 ч.л. горчица, сол, черен пипер

Пиле с "камъчета"

Продуктите: 3 пилешки пържоли от бут, олио, по лъжичка червен и черен пипер, къри, 50 гр. масло, 100 грама фъстъци.

вторник, 16 юни 2015 г.

Патладжанени канапенца

Продуктите: 3 неголеми патладжана, 250 грама кайма, 3 домата, около 200 гр. кашкавал.

сряда, 10 юни 2015 г.

Кекс със смокини

Смокиновото дърво на двора май няма да се разлисти след тази зима :(
ММ го насади с носталгия по морето, очаквайки да се радва само на аромата на листата. А то взе, че ни дарява даже с плодове. И изведнъж...няма. Та се сетих, че имам сладко и от узрели, и от зелени смокини и рекох да го почета.

За блата: 2 яйца, 1 чаша захар, 1/2 чаша кисело мляко, 1/2 чаша олио, 2 1/2 чаши брашно, 1 малка лъжичка сода, 4-5 смокини, нарязани на парченца, щедра лъжица кокосови стърготини.
Украсата: 1 зелена смокиня, полята обилно с течен шоколад /в случая е домашно производство:)/

Малеби с ягоди

1 пакетче крем ванилия се кипва в 600 мл. прясно мляко  и 3-4 с. л. захар. Горещ се разсипва в купички. Охлажда се в хладилника, после се обръщат върху чиния и се поръсват с прясно пасирани ягоди със захар. Много лек и разхлаждащ десерт:)

вторник, 9 юни 2015 г.

Шкембе чорба за 10 минути

Купувам замразено, нарязано и полусварено шкембе /почистено е отлично/. Заливам с 1 1/2 л. вода, 4 с. л. суха сметана/много е удобно, защото не винаги имате в наличност прясно мляко/, олио, 1 л. универсална подправка, чесън на прах, черен пипер, червен пипер. След завиране на водата - 10 минути, нито секунда повече, и е готово!
Добър апетит!