Страници

събота, 12 декември 2015 г.

Сладкиш с дюли


Дюли, стафиди, орехи, масълце, кори за баница, сиренце.

вторник, 1 декември 2015 г.

неделя, 29 ноември 2015 г.

Хапки "агнески"

Продукти: 1 п. масло/125 гр./, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. смлени орехи, 1 ч. ч.  брашно/непълна/, 4 яйца, 1 ч. л. какао.
Приготовление:

вторник, 24 ноември 2015 г.

Лепкав пудинг с фурми

1 ч.ч. фурми, 50 гр. масло, 1/2 ч. захар, 2 яйца, 1 ч. брашно, 1 бакпулвер.
Пече се в предварително загрята до 180 гр. фурна.

вторник, 3 ноември 2015 г.

Шведски кюфтенца

Съставки: 500г кайма , 50 г нишесте/едно пакетче без 1 лъжица/, 30 мл вино/1/2 каф. чашка/, 1/2 глава лук, 2 яйца ,1 ч.л. горчица, 1/2 ч.л. сушен смлян джинджифил, сол и чер пипер, 1 филия хляб /при мен-2 лъжици галета/.
Около 100 гр. сусам за овалване на кюфтенцата. Може да се изпържат, аз предпочетох фурната:

неделя, 1 ноември 2015 г.

Кекс с тиквен пълнеж

След като снощи ни посетиха две солидни групи "хелуинчета" и бонбоните свършиха, реших бързо да спасявам положението с печена тиква. И понеже остана, спретнах познатия сладкиш с мармалад, но заменен с тиква. Идеята е на Кремена
Ето и моя вариант:

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Родопски клин

Приготвянето - като Пататник.
Продуктите: 2 чаши сварена паста/макарони, фиде, спагети.../
2 яйца
200 гр. сирене
масло, олио, сол,
готови кори за баница.

сряда, 28 октомври 2015 г.

Практични мерки


Супена лъжица
Чаена лъжица
сол
10 г
5 г
ориз
10 г
5 г
Захар кристал
10 г
5 г
грис
8 г
5 г
нишесте
8 г
5 г
брашно
8 г
5 г
олио
10 г
5 г
Прясно мляко, оцет
10 г
5 г
Пудра, галета
8 г
5 г
Орехи, млени
6 г
5 г

Чаена чаша
Кафена чаша
сол
200 г
120 г
ориз
200 г
120 г
Захар кристал
200 г
120 г
Пудра захар
180 г
110 г
грис
180 г
90 г
нишесте
100 г
60 г
брашно
130 г
60 г
олио
180 мл
110 мл
Прясно мляко, оцет
200
120
Орехи млени
120 г
70 г

Таратор "Изненада"

Традиционната краставица замених с 1/4 айсберг. Много приятен мек вкус!
 Правила съм и със зелена салата, ред е на китайското зеле:).По идея на Весела

неделя, 25 октомври 2015 г.

Торта "Гараш"

Честит Рожден ден на моята скъпа дъщеря!

Споделям моята рецепта за "Гараш", най-хубавата, по мнение на близките:) .

четвъртък, 17 септември 2015 г.

Солени мъфини



4-5 яйца /зависи от големината/,
1 ч. ч. кисело мляко,1 ч. ч. олио,2 ч. ч. брашно,1/2 ч. л . сода за хляб,250 гр. сирене,10-15 обезкостени маслини,1 червена чушка /може люта/,връзка магданоз,щипка сол.

събота, 29 август 2015 г.

Сладкиш с плодове и карамел

4-5 л. захар /за карамелизиране
1-2 праскови /обелени и нарязани на парченца/
ок. 60 гр. масло
Пандишпанен блат от: 3 яйца, 1 ч. захар, 1 ч. брашно
Заливка/гарнитура: изцедено и леко подсладено кисело мляко.

петък, 28 август 2015 г.

Консервирани люти чушки

Рецептата е отново от Pep-4o. Не ядем люти чушки по здравословни причини, но детенце прояло покрай приятели :), и хайде да опитам.
1 кг. люти чушки, 400 гр. оцет, 400 гр. захар, 40 гр. сол, копър, чесън.
Дано да се харесат!

четвъртък, 27 август 2015 г.

Вегетарианска седмица

http://bit.ly/1IjKeCD
Сетих се, че преди две години ни гостува на разменни начала момиче от Словакия - вегетарианче :). Необичайно за семейната ни кухня, но се справих успешно, затова ще споделя това меню, ако на някого се наложи. Оказа се не толкова трудно, а и никой не остана гладен:))

вторник, 25 август 2015 г.

Сладкиш с круши и крема сирене

1). 3 яйца, 3/4 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 180 гр. меко масло,
2). 200 гр. крема сирене, 3 с. л. пудра захар, 1 яйце, 1 бакпулвер,
3). 4 круши/ обелени и нарязани на кубчета/

сряда, 19 август 2015 г.

Шарена мързелива баница

4 яйца,1 ч.ч. кисело мляко, 1 1/2 ч. ч. брашно,1/3 ч. олио,1 ч. л. сода, 1/2 ч. л. сол, 6-7 листа от червено цвекло, малко магданоз, 1 червена чушка,150 гр. кашкавал.

вторник, 14 юли 2015 г.

Портокалови кексчета

3 яйца, 1 ч. чаша захар, пасирана меката част на 1 портокал, 1 ч. л. сода, 2 1/2 ч. ч. брашно, 
60 гр. масло, стафиди, орехи, захаросани портокалови корички.


неделя, 12 юли 2015 г.

Патладжанени лодки

2 патладжана, 250 гр. кайма, 70 гр. кашкавал, 8 лъжици пасирани домати с босилек.

събота, 11 юли 2015 г.

Заек с гарнитура от тиква със семена


Парчетата заешко месо се запържват леко и се поставят в йенска тавичка заедно със зеленчуци
/лук, гъби, морков/, стрък розмарин, 1/2 ч. бяло вино. Продължителността на печене - според фурната и големината на зайчето :)
Гарнитура: задушена тиква и печени семки - слънчогледови и тиквени.

петък, 10 юли 2015 г.

Два лесни десерта с праскова

Пандишпан
На дъното на малка тавичка/25-30/ разтопявам 1/2 пакетче масло/ок. 60-70 гр./, нареждам парченца от 3 праскови/обелени/, заливам с пандишпанена смес /3 яйца, чаша захар, чаша брашно/

вторник, 7 юли 2015 г.

Лавандулови хлебчета

Продукти: 
2 чаши бяло брашно,
1/2  чаша пълнозърнесто или овесени ядки,
1 л. сода,
1 бакпулвер,
1/2 л. сол,
1/4 ч. масло
1/2 чаша орехи/натрошени/,
2 л. лавандулов цвят,
1 яйце,
1/3 ч. мед,
1/2 ч. мляко,
1 ванилия.

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Салатка с рукола

По няколко стръка зелена салата, рукола, пресен лук, цветове от тиквичка, серене, червена боровинка. Заливаме с дресинг от оцет, олио, захар, сол, щипка черен пипер/по желание/.
Благодаря на Нина за домашната рукола!
Идеята за червена боровинка в зелените салати си "щипнах" от Весела и честичко си я прилагаме. 


сряда, 24 юни 2015 г.

Кугел

Или тиквички по еврейски. С тази рецепта се върнах от гостуване при скъпи приятели в град Мездра.
Продуктите: 2 тиквички, 2 моркова, 3 картофа, 2-3 главички пресен лук, копър, 3 яйца, 2-3 лъжици вода, олио, около 200 гр. кашкавал.
Зеленчуците се настъргват и всичко се смесва и пече на 200 гр. до готовност.

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Свински врат от каменната ера :)

Свинско вратно филе, 50 гр. масло, 1/2 л. сметана, 1 морков, 2 стръка пресен лук, босилек, розмарин, мащерка, дафинов лист, 1 ч.л. горчица, сол, черен пипер

Пиле с "камъчета"

Продуктите: 3 пилешки пържоли от бут, олио, по лъжичка червен и черен пипер, къри, 50 гр. масло, 100 грама фъстъци.

вторник, 16 юни 2015 г.

Патладжанени канапенца

Продуктите: 3 неголеми патладжана, 250 грама кайма, 3 домата, около 200 гр. кашкавал.

сряда, 10 юни 2015 г.

Кекс със смокини

Смокиновото дърво на двора май няма да се разлисти след тази зима :(
ММ го насади с носталгия по морето, очаквайки да се радва само на аромата на листата. А то взе, че ни дарява даже с плодове. И изведнъж...няма. Та се сетих, че имам сладко и от узрели, и от зелени смокини и рекох да го почета.

За блата: 2 яйца, 1 чаша захар, 1/2 чаша кисело мляко, 1/2 чаша олио, 2 1/2 чаши брашно, 1 малка лъжичка сода, 4-5 смокини, нарязани на парченца, щедра лъжица кокосови стърготини.
Украсата: 1 зелена смокиня, полята обилно с течен шоколад /в случая е домашно производство:)/

Малеби с ягоди

1 пакетче крем ванилия се кипва в 600 мл. прясно мляко  и 3-4 с. л. захар. Горещ се разсипва в купички. Охлажда се в хладилника, после се обръщат върху чиния и се поръсват с прясно пасирани ягоди със захар. Много лек и разхлаждащ десерт:)

вторник, 9 юни 2015 г.

Шкембе чорба за 10 минути

Купувам замразено, нарязано и полусварено шкембе /почистено е отлично/. Заливам с 1 1/2 л. вода, 4 с. л. суха сметана/много е удобно, защото не винаги имате в наличност прясно мляко/, олио, 1 л. универсална подправка, чесън на прах, черен пипер, червен пипер. След завиране на водата - 10 минути, нито секунда повече, и е готово!
Добър апетит!


сряда, 13 май 2015 г.

Сладкиш с бишкоти

Бишкоти и подсладено кисело мляко. Бързо, лесно, вкусно. Могат да го направят и малчугани. 
Идеята - от Супичка.
А в следващия ми опит замених едното кисело мляко с 400 грама сладолед - много вкусно и по-стегнато. Опитай!

петък, 8 май 2015 г.

Кексчета с боровинки


2 ч. боровинки, 2 яйца, 2 ч. брашно, 1 ч. захар, 1/2 ч. мляко, 1/2 пак. масло, 2 лъж. бакпулвер, 1 ванилия.
25-30 мин. на 200 гр.

вторник, 28 април 2015 г.

Бобена запеканка

250 гр. зрял боб, сварен и пасиран, 4 яйца, 1 ч. л. универс подправка, малко олио.

понеделник, 27 април 2015 г.

Агнешки дроб

Като щедрия дядо Либен пръжнахме малко джигерец:
Свареният бял и черен дроб запържваме леко с малко сол и черен пипер, поръсваме с пресен девесил.

петък, 24 април 2015 г.

Зелена супичка

Каквото намерих в градината: лапад, киселец, левурда, джоджен, девесил, лук, чесън.
Плюс малко олио, сол, 1/2 каф. чашка ориз.
Застройка от 1 яйце и кисело мляко.
Леко, пролетно, свежо!

четвъртък, 23 април 2015 г.

Пилешки дробчета с ябълка

Тарелка пресни дробчета се задушава в малко олио с 4-5 стръка пресен лук, добавя се 1 ябълка/обелена и нарязана на парченца/, 200 гр. прясно мляко, сол и черен пипер. Ври на тих огън, докато се изпари течността. Поръсвам с пресен джоджен.

неделя, 19 април 2015 г.

Кайгана

Магданозени кюфтенца по турски.

3 яйца, 1 вр. пресен магданоз, 1 вр. пресен лук,1 каф. чашка брашно, сол, черен пипер.
От получената смес с лъжица се пуска в загрято олио, после се обръщат.

Сладкиш с мармалад

1 кофичка кисело мляко, 1/2 коф. захар, по-малко от 1/2 коф. олио, 1 ч. л. ам. сода, 1 пълна с връх кофичка брашно.

сряда, 8 април 2015 г.

Баница с китайско зеле

Бялата част на китайското зеле, която не сме сложили в салатата:), се задушава с малко олио, няколко печурки и стрък пресен чесън, щипка сол. Завивам в печена на сач кора. Още по-хубави са къпаните кори, които за съжаление по-рядко намирам.

понеделник, 6 април 2015 г.

Ламингтъни

За блата: 1/2 ч. масло, 3 яйца, щипка сол, ванилия, 3/4 ч. захар, 1 1/2 ч. брашно, 1 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч. мляко
За глазурата: 2 ч. пудра захар, 1 л. масло, 1/3 ч. какао, ванилия
За овалване: 3 чаши кокосови стърготини

неделя, 5 април 2015 г.

Лучник за Цветница

Цветница е от дните на Великия пост, но у нас лучникът не е съвсем постен :)
2 глави лук се задушават в малко олио, добавям сварен и нарязан на кубчета картоф, 2 яйца, 50 гр. сирене, 1 ч. л. риган, щипка сол. Тази смес е за две фини кори, печени на сач.

събота, 4 април 2015 г.

Портокалов сок

2 литра портокалов сок от 2 портокала по отличната рецепта на Весела :
А от останалата гъста маса - мармалад :)

Горещ шоколад с чили

Добър апетит от Австралия!
1 ч. прясно мляко
пакетче ванилия
1 люта червена чушка
1 ч. л. червен лют пипер
1 лъжичка канела
1/2 чаша натурално какао

петък, 3 април 2015 г.

Бананов кекс

Обичана домашна рецепта в Нова Зеландия

Продуктите: 1 ч. захар, 100 гр. масло, 3 банана/смачкани с вилица/, 3 яйца, 1 л. бакпулвер, 1/2 чаша прясно мляко, 150 мл. кисело мляко/1 кафяна чашка/, 2 чаши брашно, 1 л. сода.
 Печене: 45 мин. на 160 гр.

Фритата

Харесва ми определението на Гордън Рамзи за фритата: "Яйца и каквото имате друго":)
Вариант: Запържвам лук и малко кайма, изсипвам 5 разбити яйца, мушвам няколко парченца сирене, поръсвам с настърган кашкавал и за 3-4 минути под горния реотан във фурната.

Мариновани печурки

Една импровизация, която се оказа доста сполучлива и затова я споделям.
Кипвам печурките за кратко. Отцеждам. В буркан съм сложила лъжица сол, лъжица захар, 1 дафинов лист и няколко скилидки чесън. До края на долната шарка на буркана доливам оцет. Сипвам гъбите и доливам с вода. След 1 ден в хладилника са готови за консумация.

четвъртък, 2 април 2015 г.

Курбан чорба

1 кг. шилешко месо
моркови,лук,домати,зеленчукова подправка,олио, дафинов лист, девесил,пипер,
яйце,чаша кисело мляко

четвъртък, 19 март 2015 г.

Коприва

Честита пролет!
Не си я купувайте от магазина, няма нищо общо с аромата и вкуса на горската, а е и чудесен повод за разходка сред природата!

сряда, 18 март 2015 г.

Баница с майонеза

2 кренвирша,
200 гр. кашкавал,
200 гр. сирене,
1 майонеза,
кори за баница.