сряда, 28 януари 2015 г.

Пататник

Веднага правя уговорката, че това е моят вариант, не си спомням кога и къде съм го прочела, дали отговаря на нещото, което така се зове в Родопите, за което се извинявам! Но, както често се случва при мен, нещата се променят свободно.Пропорциите почти винаги са "на око" :)
Предлагам варианта с картофи, но същото съм правила със сварен ориз или фиде /тогава май го наричат клин/. Пак е много вкусно.

Продуктите:
1 кора за баница/от по-дебeличките/
4-5 сварени картофа
3-4 яйца
лъжичка любима подправка
бучка сирене
олио или масло



Сварените картофи намачквам, добавям останалите продукти. В намаслен тиган поставям кората, напълвам с картофената смес и завивам с останалите извън тигана краища на кората. Отгоре също намазвам, най-добре с масълце, но ако няма, и с олио става. Запичам върху не много силен котлон, за да не прегори. Поставям отгоре голяма чиния и върху нея обръщам "питката". Преплъзвам обратно в тигана, за да се запече и от другата страна.

Воала!
Тази вечер гарнирах със свежата салатка от сурови тиквички:
И...чаша бяло винце. Наздраве!




3 коментара:

  1. Добре, че снощи си хапнах пататник, бях на госити и домакинята беше приготвила...вкусотия! Джоджена е задължителен тук:)
    Не съм опитвала с ориз или фиде.

    ОтговорИзтриване
  2. Петя, аз не съм готвила тази вкусотия, но съм опитвала. Беше приготвен от жена от Родопите и ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че вариантите са различни. Ще ми бъде интересно да прочета вашите!

      Изтриване