четвъртък, 1 август 2019 г.

Чътни

Какво ни казва Уикипедия:
Чътни е вид индийско ястие, което прилича на лютеница, но в него освен зеленчуци и подправки се използват и традиционни местни плодове.
Както има различни видове лютеници и различни рецепти за приготвяне на лютеница, така е и с индийското чътни.
Няма унифицирана рецепта, но когато се говори за чътни, се подразбира пикантна лютеница, в която има плодове. В български условия се използват ябълки и стафиди. Европейското чътни често се приготвя и със зелени домати, които заместват манго или други тропически плодове. 

Първи опит: 
С малини и сини сливи:
Като за опит пробвах с минимално количество: 2 червени домата, 1 к. ч. сок от малиново сладко, 2 л. сливов мармалад, 1 с.л. оцет, 1 к. л. сол, 1/2 к. л. лют пипер, щипка кимион. Варим и пасираме. На мен ми харесва, предстои да разбера мнението на другите участници:)

Вариант 2:                      
                                                                     С праскова:

Прекрасен вкус!

Няма коментари:

Публикуване на коментар