вторник, 10 септември 2019 г.

Силкме




http://bit.ly/2m1TQnD














"Редеше галерията в къщата си.... и силкмето с еднакво усърдие и педантично съблюдаване на пропорциите, пространството и съчетаването на цветовете. Поръсеният магданоз върху димящите телешки жулиени с домати, патладжани и настърган домат с чесън винаги ще ме връщат и от оня свят...в събота, към един по обяд в трапезарията на втория етаж."

Не съм взела телешки джолан, но попаднахме на ето тези млади телешки ребърца:
и мисля, че няма да разваля рецептата.
В гювеч върху тях нареждам запържени печени чушки:
Следва ред запържен патладжан:
И накрая заливам с настъргани и овкусени домати/ чесън, кимион, черен пипер, канела, магданоз/
100 минути във фурната на 250 гр. и готово.

Бях поставила задача на учениците, като четат през лятото, да видят дали няма да открият споменато интересно ястие. Трябваше и аз да изпълня задачата. Така си избрах цитата от великолепната книга на Мария Лалева. Потърсих името на ястието в Интернет и веднага се отварят насоките на Ани от Вкуснотека и Йоли - вълшебни кулинарки! Както се знае обаче, аз опростявам нещата и ги пригаждам към моята кухня :) Вкусно.

3 коментара:

  1. Петя, за силкмето не знам, но тази книга ме разтърси и ще остане едно от най-стойностните, които съм чела въобще!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е прекрасна и се помни. От малкото книги, които не изтрихме от електронния четец след прочитане. А пък ако имах хартиения вариант, сигурно щях да съм го облепила с цветни маркери целия:)

      Изтриване
    2. Така е. При нас първо си я купи дъщерята, препоръча ни я, но не ни я даде да я четем, а ни накара да си я купим и ние - да стимулираме българските автори, рече. Сега не съжалявам, защото ми е подръка и непременно ще има втори прочит с отбелязване!

      Изтриване