събота, 9 август 2014 г.

Сладко от рози



Щедра шепа от маслодайна роза се вари до желаната гъстота в сладък сироп /1:1 вода и захар/. Прекрасен аромат и приятен вкус. Казват, че сладкото от рози има прочистващ ефект за стомаха.
Благодаря на моите колежки Дамяна и Данчето, които ми подариха тези прекрасни розови листчета!

Сещам се за едно разказче.
Български студент във Франция разказва на хазайката си, че в България се прави сладко от рози. Тя проявява интерес, защото в градината си има много рози. Получава рецептата, прави сладкото, разказва и на приятелки. След години нашият сънародник си е вече в България. Станал е писател. Негов приятел ще пътува в същия град, където той е учил, взима адреса на хазайката, да отседне и изпрати поздрави. Когато се представя от негово име и пита дали го помни, домакинята отговаря, че у тях той е много известен. Приятелят е изненадан, че вече са преведени произведенията му, на което французойката отговаря: "О, не знам дали ще го помнят с произведенията му, но у нас вече е известен като "конфитюр Тодоров". :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар