https://bit.ly/2YboGI1 |
6 януари - Йордановден - варено жито, постни сарми, чушки с боб, печена тиква, печена кокошка, пържено месо, кървавица със зеле, колачета с плънка от яйца и сирене.
7 януари - Ивановден - свинско със зеле.
17 януари - Антоновден - каквото Бог дал.
18 януари - Атанасовден - пиле с ориз, баница с пиле.
21 януари - Бабинден - кисело зеле, ориз, лук, зелева чорба.
1 февруари - Трифон Зарезан - пълнена кокошка с ориз, печен суджук, пържени яйца, тутманик, вино.
14 февруари - Месни Заговезни - варена кокошна, печено месо, баница, сладкиши.
21 февруари - Прошка - млечни ястия, рибни специалитети.
27 февруари - Тодоровден - гъби, чорба.
25 март - Благовещение - пита, баница с праз, риба, каша от коприва, салата от пресен лук, джоджен и магданоз.
4 април - Цветница - качамак, баница с лук, зелник.
8-11 април - Великден
6 май - Гергьовден - агнешко, варено жито, баница, свинска пача, яйца с лук, мляко с ориз.
20 май - Спасовден - празник на пекарите.
6 юни - Петрови заговезни - агнешко, пролетна салата с яйца, баница.
24 юни - Еньовден - постни салати.
29 юни - Петровден - печено пиле, пита, яхния със зелени джанки, кадаиф. Бял мъж/1 кг. прясно сирене, 200 мл. овче мляко, 200 гр. брашно, малко вода, 1 ч.л. сол - бърка се на силен огън, докато кашата се сгъсти/
20 юли - Илинден - яхния от петел, пита, сладки.
31 юли - Богородични Заговезни - ястия от птици, сладка баница.
6 август - Преображение - риба, жито, грозде.
15 август - Успение Богородично - варено жито, царевица, курбан от ярка, каша от бяло пилешко месо, сладка баница.
1 септември - Симеоновден - курбан от петел, кокошка или ярка, варено жито, царевица, пилешка каша.
14 септември - Кръстовден - постни ястия, тиква, царевица.
14 октомври - Петковден - курбан чорба от овче месо, фасул, лозови сарми, млечна баница.
26 октомври - Димитровден - яхния от петел или кокошка, овнешки гювеч, печени ябълки, сладка пита, рачел от тиква, варена царевица, пита с ябълки.
8 ноември - Архангеловден - овнешко.
13 ноември - Йоан Златоуст - пилешко и овнешко.
21 ноември - Ден на християнското семейство - постни ястия, сладкиши, щрудел.
30 ноември - Андреевден - боб, царевица, леща, грах.
6 декември - Никулден - пълнен шаран, орехи, стафиди, сарми, варена царевица.
20 декември - Игнажден - картофи с ориз.
24 декември - Бъдни вечер - постни сарми с ориз и стафиди, пълнени чушки с боб, питка, чесън, орехи, ошаф.
25 декември - Коледа - свинско с праз, зеле с кървавица, баница със сирене, свински черен дроб, печена кокошка, баклава.
27 декември - Стефановден - яхния от свинско месо, баклава, баница.
Няма коментари:
Публикуване на коментар